top of page
Zoeken

In Welke Richting Kun je het Beste Slapen?

Bijgewerkt op: 15 feb.


 


De slaaprichting is een onderwerp dat al eeuwenlang wordt besproken in oude Oosterse tradities zoals vastu shastra. Volgens deze tradities is de ideale slaaprichting gericht naar het zuiden, wat betekent dat wanneer je in bed ligt, je hoofd naar het zuiden wijst en je voeten naar het noorden.


Waarom Is het Zuiden de Beste Slaaprichting?


Er is enig modern onderzoek dat de eeuwenoude overtuigingen ondersteunt. Het onderzoek toont aan dat sommige dieren, zoals koeien en herten, zich van nature in een noord-zuid richting uitlijnen wanneer ze eten of rusten. Interessanter nog is dat voorlopig onderzoek suggereert dat mensen die naar het zuiden slapen, profiteren van lagere bloeddruk en een verbeterde slaapkwaliteit.


Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden in het elektromagnetische veld van de aarde, zoals vastgesteld door sommig onderzoek en vastu shastra.


Vastu shastra is een oude architectonische traditie afkomstig uit India. Binnen deze traditie worden gebouwen beschouwd als levende organismen die in harmonie kunnen worden ontworpen met de energie van het universum. Het concept vindt zijn oorsprong in Hindoe-mythologie en overtuigingen, zoals het idee dat het menselijk lichaam vergelijkbare noord- en zuidpolen heeft, net zoals de aarde.


Volgens vastu shastra wordt gesteld dat wanneer je naar het zuiden slaapt, je jouw lichaamseigen magnetische energie in lijn brengt met die van de aarde. Je "noordpool," ofwel je hoofd, is gericht op de zuidpool van de aarde, waarbij tegenpolen elkaar aantrekken. Als je in de tegenovergestelde richting slaapt, hebben beide polen dezelfde oriëntatie, wat volgens de beoefenaars zou kunnen bijdragen aan hoofdpijn en hoge bloeddruk.


Hoewel er geen direct onderzoek is dat een verband tussen slaaprichting, hoofdpijn en slaapkwaliteit aantoont, bestaat er wel enig bewijs dat slapen naar het zuiden het risico op hoge bloeddruk kan verminderen. Een onderzoek vergeleek mensen die in een oost-west richting sliepen met mensen die in een noord-zuid richting sliepen. Na drie maanden hadden degenen die in de noord-zuid richting sliepen een lagere bloeddruk, een betere slaapkwaliteit en een langere slaapduur. Als gevolg daarvan concludeerden de onderzoekers dat slapen in lijn met het elektromagnetische veld van de aarde de slaapkwaliteit zou kunnen verbeteren.


Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er veranderingen zijn in de hersengolven van deelnemers wanneer ze worden blootgesteld aan gemanipuleerde elektromagnetische velden, wat suggereert dat mensen gevoelig kunnen zijn voor de magnetische energie van de aarde. Er moet echter nog meer onderzoek worden uitgevoerd op dit gebied, aangezien oudere studies die mensen blootstelden aan magnetische velden tijdens de slaap geen effect op slaapkwaliteit vonden.


Is het Slecht om in Andere Richtingen te Slapen?


Omdat je hoofd functioneert als een noordpool, wordt slapen met je lichaam in een noordwaartse positie als een slechtste geval beschouwd, volgens vastu shastra. Het creëert spanning die kan leiden tot hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen. Om balans te bereiken, moet je hoofd naar het zuiden wijzen terwijl je slaapt, in lijn met de elektromagnetische aantrekkingskracht van de aarde. Idealiter zou je hele slaapkamer ook naar het zuiden gericht moeten zijn.

Sommig onderzoek heeft aangetoond dat degenen die in de noord-zuid richting slapen ook langer doen over het bereiken van de rapid eye movement (REM) slaap, een essentiële slaapfase voor cognitieve functies, emotioneel welzijn en algemene gezondheid. In deze studie gingen degenen die in een oost-west richting sliepen eerder in de REM-slaap. Aan de andere kant heeft ander onderzoek aangetoond dat degenen die in een oost-westrichting slapen over het algemeen minder slapen. Tot meer onderzoek is gedaan, kunnen de voor- en nadelen van de oost-west slaaprichting elkaar misschien opheffen.


De Meest Gunstige Slaaprichting: Een Kwestie van Onderzoek

De vraag welke slaaprichting het meest gunstig is, blijft onderwerp van discussie. Oosterse tradities en wetenschappelijk onderzoek bieden verschillende perspectieven, wat tot verwarring kan leiden.

Feitelijk is de aarde omgeven door krachtige magnetische velden die de zwaartekracht beïnvloeden, en ons lichaam reageert op deze zwaartekracht. Hoewel Oosterse tradities veel belang hechten aan slaaprichting, is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om definitief vast te stellen wat nu werkelijk de beste slaaprichting is.

Voor ieder individu kan de ideale slaaprichting variëren. Het kan daarom geen kwaad om verschillende richtingen uit te proberen om te ontdekken wat voor jou persoonlijk het meest bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

Slaaprichting is Slechts Een Deel van het Verhaal

Ben je op zoek naar manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren? Slaaprichting is belangrijk, maar het is niet het enige dat je nachtrust en de energie in je kamer bepaalt.

Volgens de Chinese Feng Shui traditie is de inrichting van je slaapkamer minstens zo cruciaal. Factoren zoals de plaatsing van meubels, kleuren, en de algemene energiestroom in de ruimte kunnen allemaal een rol spelen in de kwaliteit van je slaapomgeving.

Inzicht in de principes van Feng Shui kan je helpen om je slaapkamer zodanig in te richten dat het de kwaliteit van je slaap optimaliseert. Kortom, terwijl slaaprichting zeker van belang is, is het slechts één element van een breder slaap- en welzijnsverhaal.

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page