top of page
Zoeken

Wat is een tinctuurEen tinctuur is een vloeibaar extract van een plantaardig materiaal, zoals kruiden, planten of bloemen, dat is verkregen door het weken of macereren van de plantaardige stoffen in alcohol of een mengsel van alcohol en water. Tincturen worden vaak gebruikt als natuurlijke geneesmiddelen, voedingssupplementen of ingrediënten in cosmetische producten vanwege hun vermogen om de actieve bestanddelen van planten te concentreren en te bewaren.


Natuurlijke tincturen hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere toedieningsvormen, vooral wanneer ze onder de tong worden opgenomen. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een tinctuur en sublinguale (onder de tong) opname:


Voordelen van een tinctuur:


Concentratie en potentie: Tincturen worden gemaakt door plantenmateriaal, zoals kruiden of extracten, te laten weken in een mengsel van alcohol en water. Dit proces zorgt voor een hoge concentratie van de actieve bestanddelen, waardoor de tinctuur vaak krachtiger is dan andere vormen van kruidenpreparaten.

Langere houdbaarheid: Door de alcohol in de tinctuur wordt de groei van bacteriën en schimmels geremd, waardoor de tinctuur langer houdbaar is dan bijvoorbeeld verse kruiden.

Snelle opname: Tincturen worden snel geabsorbeerd in het lichaam. Ze hoeven niet eerst door het spijsverteringsstelsel te gaan, zoals bij bijvoorbeeld capsules of tabletten, waardoor de werkzame stoffen sneller in de bloedbaan worden opgenomen.

Eenvoudig te doseren: Tincturen worden meestal geleverd met een druppelaar, waardoor het doseren gemakkelijk is en je de hoeveelheid nauwkeurig kunt afmeten.


Voordelen van opname onder de tong (sublinguaal):


Snelle werking: Onder de tong opgenomen tincturen worden snel opgenomen via de bloedvaten onder de tong en de mondslijmvliezen. Hierdoor bereiken de actieve bestanddelen direct de bloedbaan en worden ze snel door het lichaam verspreid, wat een snelle werking mogelijk maakt.


Vermijdt het spijsverteringsstelsel: Omdat de tinctuur niet door het spijsverteringsstelsel hoeft te gaan, worden de actieve bestanddelen niet afgebroken door maagzuur en enzymen, wat de effectiviteit kan verbeteren.

Handig en discreet: Sublinguale opname is gemakkelijk en discreet, omdat het geen water of andere hulpmiddelen vereist. Dit maakt het handig om te gebruiken, vooral onderweg.


Goede opname: De mondslijmvliezen hebben een uitgebreid netwerk van bloedvaten, waardoor de opname van de actieve bestanddelen efficiënt is.


Het is belangrijk om op te merken dat niet alle tincturen geschikt zijn voor sublinguale opname. Sommige tincturen kunnen een te hoog alcoholgehalte hebben of ongeschikte ingrediënten bevatten voor directe opname onder de tong. Het is altijd verstandig om de aanwijzingen op het productlabel te volgen en, indien nodig, advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige of natuurgeneeskundige voordat je een tinctuur op deze manier gebruikt.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page