top of page
Zoeken

Sneller In slaap Vallen met ademhalingsoefeningen

Bijgewerkt op: 16 feb.Sneller In slaap Vallen met Ademhalingsoefeningen: Een Eeuwenoude Techniek met Wetenschappelijke Ondersteuning


Het idee dat ademhalingsoefeningen kunnen helpen om sneller in slaap te vallen klinkt misschien verrassend, maar het is een eeuwenoude techniek waar steeds meer wetenschappelijk bewijs voor is.

Ademhalingsoefeningen vormen niet alleen een effectieve manier om de slaap te bevorderen, maar ze dragen ook bij aan het verminderen van stress en spanning, wat op zijn beurt weer een positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit.


Ademhalingsoefeningen: Wat Zijn Ze?


Hoewel ademen iets is wat we allemaal van nature doen, realiseren velen van ons zich niet hoe belangrijk het is om op de juiste manier te ademen. Een groot deel van de bevolking ademt oppervlakkig en snel, hoofdzakelijk in de borstkas. Maar de meest heilzame ademhaling is er een waarbij je langzaam en diep ademhaalt, waarbij de ademhaling zich diep in de buik bevindt.

Ademhalingsoefeningen zijn gestructureerde oefeningen waarbij je bewust ademt, en daarbij een vast patroon volgt voor zowel de in- als uitademing. Deze patronen variëren in duur en tempo, afhankelijk van de specifieke oefening.

Het uitvoeren van ademhalingsoefeningen stelt je in staat om invloed uit te oefenen op hoe je je voelt en hoe je lichaam reageert op verschillende situaties. Deze oefeningen helpen om het zenuwstelsel in balans te brengen en stress te verminderen, wat op zijn beurt kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.


Wat Zijn de Voordelen van Ademhalingsoefeningen voor de Slaap?


Door regelmatig ademhalingsoefeningen toe te passen, kun je al snel verbetering merken in je algehele welzijn. Als je deze oefeningen elke avond voor het slapengaan doet, is de kans groot dat je snel resultaat zult zien.


Maar wat zijn de specifieke voordelen van deze oefeningen voor de slaap?


1. Eliminatie van Gifstoffen: Het menselijk lichaam is ontworpen om gifstoffen uit te scheiden bij het uitademen. Snelle, oppervlakkige ademhaling verstoort dit proces, waardoor het lichaam moeite heeft met het verwijderen van afvalstoffen. Door voor het slapengaan langzaam en diep te ademen, versnel je de verwijdering van gifstoffen in het lichaam.


2. Verbetering van de Lichaamshouding: Diepe ademhaling vult de longen met zuurstof en stimuleert de ruggengraat om een juiste en gezonde houding aan te nemen. Regelmatige ademhalingsoefeningen voor het slapen kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor de lichaamshouding.


3. Verbeterde Spijsvertering: Het voorzien van je lichaam van meer zuurstof tijdens de ademhaling verbetert ook de zuurstoftoevoer naar het spijsverteringsstelsel. Een goed functionerende spijsvertering is cruciaal voor een goede nachtrust, omdat een inefficiënte spijsvertering het inslapen bemoeilijkt.


4. Positieve Stemming: Langzame, diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel en induceert diepe ontspanning. Hierdoor treden er minder pieken op in de niveaus van cortisol en adrenaline, twee hormonen die slaapproblemen kunnen veroorzaken.


Top 3 Beste Ademhalingsoefeningen voor een Betere Slaap

Er zijn talloze ademhalingsoefeningen beschikbaar, maar hier zijn de drie beste oefeningen om mee te beginnen, zelfs als je geen ervaring hebt met ademhalingstechnieken:


Oefening 1: 4-7-8 Methode

Deze eenvoudige maar effectieve methode, afkomstig uit de oude Indiase traditie, vereist het volgen van een specifiek ademhalingspatroon. Het gaat als volgt:

 1. Adem volledig uit via je mond.

 2. Adem langzaam in door je neus gedurende 4 tellen.

 3. Houd je adem 7 tellen vast (indien mogelijk, werk geleidelijk aan naar 7 tellen toe).

 4. Adem rustig uit via je mond gedurende 8 tellen.

 5. Herhaal deze oefening totdat je in slaap valt. Met deze techniek zal dat waarschijnlijk niet lang duren.


Oefening 2: Box Breathing

Box breathing, ook wel bekend als de ademhalingstechniek om je ademhaling te resetten, is een krachtige maar eenvoudige techniek. De naam is afgeleid van het concept van een vierkante doos, met vier gelijke zijden. De oefening gaat als volgt:

 1. Sluit je ogen en adem langzaam in door je neus, tellend tot 4 terwijl je voelt dat je longen zich vullen.

 2. Houd je adem 4 tellen in zonder krampachtig vast te houden.

 3. Adem langzaam uit gedurende 4 tellen.

 4. Houd je adem opnieuw 4 tellen in.

 5. Herhaal dit proces 1 tot 3 keer. Je zult merken dat je ademhaling vertraagt en dat zowel je lichaam als geest ontspannen.


Oefening 3: Body Scan

De body scan, een oude techniek vaak gebruikt in mindfulness training, is ideaal voor beginners en een bewezen methode om snel tot rust te komen. Voer deze oefening zittend of liggend uit met gesloten ogen:

 1. Adem rustig in door je neus, en zorg ervoor dat de ademhaling diep in je buik is.

 2. Adem rustig uit via je buik.

 3. Richt je aandacht op een deel van je lichaam, beginnend bij je tenen, en ga langzaam omhoog richting je hoofd.

 4. Houd na elke inademing je adem een moment vast terwijl je een spier aanspant.

 5. Adem langzaam uit via je mond terwijl je de spier volledig ontspant.

 6. Ga door totdat je bij je hoofd bent en voel hoe ontspannen je bent.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια

Βαθμολογήθηκε με 0 από 5 αστέρια.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες

Προσθέστε μια βαθμολογία
bottom of page