Melatonine
Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem in de moderne samenleving, en veel mensen zoeken naar oplossingen om beter te slapen. Eén van de remedies die steeds populairder wordt, is het gebruik van melatonine. Maar is het wel terecht om melatonine te gebruiken als slaapmiddel? Laten we eens dieper ingaan op wat melatonine is en hoe het werkt.
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt, met als belangrijkste locatie de pijnappelklier in de hersenen. Het staat in nauw verband met onze biologische klok, die ons slaap-waakritme reguleert en synchroniseert met het 24-uursritme van dag en nacht. De productie van melatonine wordt gecontroleerd door deze biologische klok. Bij het invallen van de duisternis neemt de hoeveelheid melatonine in ons bloed aanzienlijk toe, en bij het weer licht worden, ongeveer 12 uur later, daalt de melatonineproductie. Hierdoor wordt melatonine soms het "donker-hormoon" genoemd.
Wat doet melatonine in je lichaam?
Melatonine speelt een cruciale rol bij het reguleren van je slaap. Als 's avonds de melatoninespiegel in je bloed stijgt, voel je je slaperig en wordt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Bij een regelmatig slaap-waakritme gebeurt dit doorgaans elke avond rond dezelfde tijd. Wanneer je slaapschema's echter onregelmatig zijn, kan je biologische klok moeite hebben om je te helpen in slaap te vallen. Bovendien kan blootstelling aan blauw licht, met name afkomstig van computers, tablets en smartphones, 's avonds of 's nachts de melatonineproductie verminderen en het inslapen vertragen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van schermen in de avond.
Melatonine vertoont een duidelijk ritme, met een aanvang rond 20:00 uur 's avonds en een piek rond 03:00 uur 's ochtends. Het is duidelijk dat melatonine een hormoon is dat nauw verbonden is met de biologische klok die ons slaap-waakritme beheert. Melatonine wordt beschouwd als een "biologische klok"-hormoon en niet als een "slaap"-hormoon.
Wat gebeurt er als je een melatoninepil inneemt?
Extra melatonine kan je slaap-waakritme verschuiven en wordt vaak gebruikt als middel tegen jetlag of bij werken op onregelmatige tijden. Het is echter van groot belang om precies te weten wanneer je de extra melatonine moet innemen, wat meestal ongeveer 2 uur voor het slapengaan is. Dit hangt samen met de natuurlijke stijging van melatonine in je lichaam.
Kan melatonine als slaapmiddel worden gebruikt?
Melatonine wordt veelvuldig ingezet als slaapmiddel, maar dit is eigenlijk alleen gerechtvaardigd als er sprake is van een tekort aan natuurlijk melatonine of een verstoord melatonineritme. Voordat je extra melatonine inneemt, moet een arts op recept bepalen of dit noodzakelijk is en zo ja, welke dosis en timing geschikt zijn. Een melatoninetekort of een verstoord melatonineritme moet eerst worden vastgesteld met behulp van diagnostische tests.
Nadelen van het innemen van melatonine
Hoewel melatonine een natuurlijk hormoon is, betekent dit niet dat het nemen van extra melatonine zonder nadenken veilig is. In lage doses is melatonine verkrijgbaar als voedingssupplement in drogisterijen. Het label "voedingssupplement" geeft aan dat melatonine niet uitgebreid is getest als geneesmiddel en mogelijk niet geschikt is voor alle leeftijdsgroepen. Overmatig of onjuist gebruik van melatonine kan je slaapproblemen verergeren, dus het willekeurig innemen ervan wordt niet aanbevolen. Het mag bijvoorbeeld niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, en het geven van melatonine aan kinderen jonger dan 16 jaar zonder medische indicatie moet worden vermeden.
Een echt natuurlijk slaapmiddel
Natuurlijke kruiden en supplementen kunnen in sommige gevallen een veel beter alternatief zijn voor het gebruik van melatonine, vooral als je op zoek bent naar mildere en minder risicovolle manieren om slaapproblemen aan te pakken.
Comentários