top of page

LAVENDEL

Lavendel - Lavandula Officinalis L.

Een symfonie van paarse pracht en bedwelmende geuren vult de lucht wanneer Lavendel (Lavandula) in bloei staat. Deze tijdloze plant met zijn sierlijke bloemaren en kenmerkende geur is geliefd over de hele wereld en heeft vele toepassingen, zowel in de tuin als in de kruidengeneeskunde.

Lavendel staat bekend om zijn heerlijk rustgevende en kalmerende eigenschappen. Al sinds de oudheid wordt deze aromatische bloem gewaardeerd om zijn vermogen om angst en stress te verminderen. De zachte, bloemige geur van Lavendel heeft een ontspannend effect op de zintuigen, waardoor het een waardevolle bondgenoot is in tijden van onrust en spanning.

Een van de meest bekende toepassingen van Lavendel is het bevorderen van een goede nachtrust. De geur van Lavendel wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie voor slapeloosheid en om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het inhaleren van Lavendelgeur voor het slapengaan kan helpen om de geest tot rust te brengen en het inslapen te vergemakkelijken, wat resulteert in een meer rustgevende en verkwikkende slaap.

Lavendel heeft ook milde pijnstillende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van spanning in spieren en gewrichten. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die fysieke ongemakken ervaren die hun slaap beïnvloeden. Door het bevorderen van ontspanning en het verlichten van pijnlijke sensaties, kan Lavendel bijdragen aan een comfortabelere en diepere slaapervaring.

Naast zijn kalmerende eigenschappen heeft Lavendel ook antioxiderende eigenschappen die kunnen bijdragen aan een gezonde algehele gezondheid. Als een krachtig antioxidant helpt Lavendel het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen en het verouderingsproces kunnen versnellen.

Lavendel wordt vaak ingenomen in de vorm van etherische olie, thee, tincturen of als ingrediënt in verzorgingsproducten. De veelzijdige toepassingen en de zachte, rustgevende eigenschappen maken Lavendel een populair kruid voor zowel aromatherapie als inwendig gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor Lavendel, dus het is altijd raadzaam om een allergietest uit te voeren voordat je nieuwe kruidenpreparaten of essentiële oliën gebruikt. Voor de meeste mensen echter, met zijn betoverende geur en kalmerende werking, blijft Lavendel een geliefd kruid dat de harten van velen veroverd, terwijl het hen helpt om een goede nachtrust te vinden en te genieten van momenten van rust en welzijn.

 

BRON: 

Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial - PMC (nih.gov)

 

Efficacy of inhaled Lavandula angustifolia Mill. Essential oil on sleep quality, quality of life and metabolic control in patients with diabetes mellitus type II and insomnia - PubMed (nih.gov)

Andere kruiden die NATURAL SLEEP® bevat zijn: 

Blauwe Lotus

Guldenroede

Smalle weegbree

Valeriaanwortel

Kamille

Pepermunt

bottom of page