top of page

VALERIAAN WORTEL

Valeriaanwortel - Valeriana Officinalis L.

Diep in de aarde groeit een krachtig kruid dat bekend staat om zijn kalmerende en ontspannende effecten - de Valeriaanwortel (Valeriana officinalis). Deze veelzijdige plant, met zijn geurige wortelstokken en witte bloemen, heeft een lange geschiedenis als een natuurlijk middel om rust en sereniteit te bevorderen.

Valeriaanwortel(Valeriana officinalis) staat bekend om zijn kalmerende werking op het zenuwstelsel. Al eeuwenlang wordt dit kruid gebruikt om angst te verminderen, stress te verlichten en een gevoel van diepe ontspanning te bevorderen. De actieve verbindingen in Valeriaanwortel werken op de neurotransmitters in de hersenen, waardoor het een natuurlijk anxiolytisch (angstverminderend) effect heeft, wat kan helpen om een kalmere geestestoestand te bevorderen.

Een van de meest geprezen eigenschappen van Valeriaanwortel is de effectiviteit ervan bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Valeriaanwortel wordt vaak gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel voor mensen die moeite hebben met inslapen of doorslapen. Het bevordert een diepere en meer herstellende slaap, waardoor je 's ochtends verfrist en energiek ontwaakt.

Valeriaanwortel kan ook helpen bij het verminderen van nervositeit en onrust, wat vaak gepaard gaat met slaapproblemen. Door het creëren van een gevoel van ontspanning en het verlichten van innerlijke onrust, kan Valeriaanwortel bijdragen aan een meer ontspannen slaapervaring.

Bovendien wordt Valeriaanwortel soms gebruikt om milde pijn en spierspanning te verlichten, wat gunstig kan zijn voor een goede nachtrust. De ontspannende eigenschappen van dit kruid kunnen bijdragen aan het verminderen van lichamelijk ongemak en het bevorderen van een comfortabele slaapomgeving.

Valeriaanwortel wordt vaak ingenomen in de vorm van thee, tincturen, capsules of extracten. Het is een populair en natuurlijk alternatief voor traditionele slaapmiddelen vanwege zijn milde werking en het ontbreken van verslavende eigenschappen.

Zoals bij alle kruidenpreparaten, is het verstandig om medisch advies in te winnen voordat je Valeriaanwortel gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of gezondheidsproblemen hebt. Met zijn kalmerende kracht en bewezen effectiviteit als slaapbevorderend middel,

 

blijft Valeriaanwortel een geliefd kruid dat velen helpt om een goede nachtrust te bereiken en een leven vol welzijn en rust te leiden. Deze plant staat al eeuwenlang bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen, vooral op het gebied van ontspanning en slaap. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van Valeriaanwortel:

 

Stressvermindering: Valeriaanwortel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het bevorderen van ontspanning. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om stress te verlichten in tijden van nervositeit of spanning.

Verbetering van de slaapkwaliteit: Valeriaanwortel is een populaire keuze voor mensen die moeite hebben met slapen. Het kan de slaapkwaliteit verbeteren door te helpen bij het in slaap vallen en het bevorderen van diepere, meer herstellende slaapcycli.

Natuurlijke slaapmogelijkheid: In tegenstelling tot sommige slaappillen heeft Valeriaanwortel geen verslavende eigenschappen of bijwerkingen zoals slaperigheid overdag. Het kan worden gebruikt als een mild, natuurlijk slaapmiddel zonder de risico's van afhankelijkheid.

Stemmingsverbetering: Valeriaanwortel kan ook de stemming verbeteren. Het wordt soms gebruikt om milde depressieve symptomen te verlichten en kan bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn.

Pijnverlichting: Hoewel Valeriaanwortel geen krachtig pijnstillend middel is, kunnen de ontspannende effecten helpen bij het verlichten van lichte pijn en spierspanning, waardoor het nuttig kan zijn voor mensen met milde pijnklachten.

 

 

BRON:

Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis - PMC (nih.gov)

 

Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders—A Systematic Review and Meta-Analysis - PMC (nih.gov)

 

Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders—A Systematic Review and Meta-Analysis - Noriko Shinjyo, Guy Waddell, Julia Green, 2020 (sagepub.com)

 

Aqueous extract of valerian root (Valeriana officinalis L.) improves sleep quality in man - ScienceDirect

 

Valeriana officinalis root extract suppresses physical stress by electric shock and psychological stress by nociceptive stimulation-evoked responses by decreasing the ratio of monoamine neurotransmitters to their metabolites - PubMed (nih.gov)

  

Andere kruiden die NATURAL SLEEP® bevat zijn: 

Blauwe Lotus

Guldenroede

Smalle weegbree

Lavendel

Kamille

Pepermunt

bottom of page